Bilgi Telefon Fiyatlarına Yüzde 100 Zam Kapıda!

Jan1343

Üye
Katılım
22 Ocak 2020
Mesajlar
498
Tepkime puanı
603
Puanları
93
Konum
Mardin/Kızıltepe
Çevrimdışı
Akıllı telefon pazarı karışmaya başlayacak. Dünya çapındaki çip krizinin kısa sürede çözülmeyeceği söyleniyor. Bu kriz fiyatları yüzde 100 artırabilir.

Koronavirüs salgını ile patlak veren yarı iletken krizi teknoloji sektörünü etkilemeye devam ediyor. Çip krizi olarak bildiğiniz bu krizden dolayı, telefondan oyun konsoluna, otomobilden bilgisayar donanıma kadar tüm sektörde stok sorunu baş göstermişti. Çip krizinin 2021'in sonlarına doğru çözülmesi bekleniyordu. Ancak bugün IBM'den gelen haberler herkesin karamsarlığa düşmesine neden oldu.

Fiyat artışlarının iPhone 13 ile başlaması bekleniyor
IBM başkanı Jim Whitehurst, çip krizinin 2 yıl daha devam edeceğini düşünüyor. Bu 2 yıllık süreç özellikle telefon üreticilerini dara düşürecek. Çip krizinden dolayı ilk fiyat artışının iPhone 13 ailesi ile başlaması bekleniyor. iPhone 13'ü sonrasında Xiaomi Mi 12 ve Samsung Galaxy S22 ailesi takip edebilir.


2022'de satılacak olan özellikle amiral gemisi cephesinde 100 dolar ila 200 dolar arasında fiyat artışı yaşanacağı öngörülüyor. Çip krizinin çözümü 2023'e sarkacağı için 2023'te de bu seviyelerde zamların yapılması bekleniyor.

Türkiye'de amiral gemisi telefon fiyatları bildiğiniz gibi 9.999 TL'den başlıyor. Fiyatların artırılması ile amiral gemisi modeller ülkemizde 1.000 TL daha zamlanacak. Adamların 100 dolar yani 100 birimlik artışı bize 1000 birime mal olacak.

Bu fiyat artışı sadece telefon pazarı ile kısıtlı kalmayacak. Yeni tanıtılacak olan teknolojik ürünlerde de stok sıkıntısı çekileceği için fiyatlarda ciddi oranda artışlar yapılacak. Bu artışlar, çip krizinin çözülmesinden sonra sabitlenecek. Yani çip krizi çözüldü fiyatları ucuzlatalım diye hiçbir firma elini taşın altına koymayacak.
5fce1da2236aa.jpeg

Global çapta yaşanan bu çip krizinin ne zaman çözüleceği, bu süreçte firmaların neler kabeyeceği henüz kestirilemiyor. Ancak şundan eminiz ki teknolojinin ilerlemesi Çin'den çıkan koronavirüs yüzünden 1-2 yıl aksayacak. Firmalar yeni teknolojilerini sunmak için çip krizinin geçmesini bekleyebilir. Bu da büyük çaplı yeniliklerden mahrum kalmamıza neden olacak.
 
Geri
Üst Alt